دوره 11، شماره 1 - ( 3-1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 43-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

Delfani N, Peeri M, Matin Homaee H. Effect of Aerobic Exercise and Hydroalcoholic Extract of Tribulus Terrestris on Mitochondrial Oxidative Stress Markers in Heart Tissue of Rats Poisoned With Hydrogen Peroxide. cmja 2021; 11 (1) :30-43
دلفانی نوشین، پیری مقصود، متین همایی حسن. اثر یک دوره تمرین هوازی به همراه مکمل هیدورالکلی خارخاسک بر نشانگر‌های استرس اکسیداتیو میتوکندریایی بافت قلبی موش‌های صحرای مسموم‌شده با پراکسید هیدروژن. فصلنامه طب مکمل. 1400; 11 (1) :30-43

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، m.peeri@iauctb.ac.ir
هدف: استرس اکسیداتیو باعث تخریب DNA و آپوپتوز شده و منجر به بیماری قلبیعروقی می‌شود. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تمرین و مکمل خارخاسک بر نشانگر‌های استرس اکسیداتیو بافت قلب موش های صحرایی بود.
روش ها: در یک کارآزمایی تجربی، 42 موش صحرایی نر ویستار به‌ طور تصادفی در هفت گروه شامل 1) کنترل (مسموم‌شده با پراکسید هیدروژن بدون دریافت عصاره)، 2) تمرین هوازی، 3) تمرین هوازیعصاره گیاه خارخاسک پنج میلی‌گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن در روز، 4) تمرین هوازیعصاره گیاه خارخاسک ده میلی‌گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن در روز، 5) عصاره گیاه خارخاسک پنج میلی‌گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن در روز، 6) عصاره گیاه خارخاسک ده میلی‌گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن در روز، 7) کنترل سالم تقسیم شدند. تمامی گروه‌ها صد میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پراکسید هیدروژن را به مدت چهارده روز و به‌ صورت درون صفاقی دریافت کردند. موش‌های صحرایی در گروه‌های مکمل، عصاره هیدروالکلی گیاه خارخاسک با دُزهای پنج و ده میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز به روش گاواژ دریافت کردند. تمرین هوازی روی تردمیل با سرعت 23 متر در دقیقه، سی دقیقه در روز، پنج روز در هفته و به مدت هشت هفته اجرا شد. 24 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی، بافت قلب موش‌ها جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از ‌آزمون تی مستقل، تحلیل واریانس دو طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنا‌داری P<0.05 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد عصاره گیاه خارخاسک، تمرین و آزمایش ترکیبی عصاره گیاه خارخاسک با تمرین هوازی منجر به افزایش معنا‌دار سطوح متیل گوانین، تعادل اکسیدانتپرواکسیدانت (PAB) و سیتوکروم اکسیداز C، همچنین کاهش معنا‌دار مقادیر آدنوزین تری‌فسفات (ATP) و مالون‌دی‌آلدئید (MDA) بافت قلب موش‌های صحرایی نسبت به گروه کنترل مسموم‌شده با پراکسید هیدروژن شد (0/05>P).
نتیجه گیری: به نظر می رسد که آزمایش توأمان تمرینات منظم هوازی و مصرف دُزهای مختلف عصاره گیاه خارخاسک عامل تعدیل‌کننده در بیوژنز میتوکندری و اثرگذار در کاهش تخریب DNA بافت قلب است و مقدار دُز کمتر مزایای بیشتری به همراه دارد.
متن کامل [PDF 5657 kb]   (1054 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1639 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی