1- گروه معماری اسلامی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه سوره، تهران، ایران.
2- گروه معماری اسلامی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه سوره، تهران، ایران. ، salehi58@gmail.com
چکیده: (2702 مشاهده)
هدف: بیمارستانها و مراکز درمانی به عنوان مکانهای ارائهدهنده خدمات سلامت است که با تسهیلات ویژه خود در افزایش رضایتمندی بیماران، کاهش استرس و ارتقای سطح سلامت و بهبود بیماران و همچنین آموزش کادر درمان نقش اساسی ایفا میکند. پژوهش حاضر با هدف شناساندن چند نمونه از مراکز درمانی طب سنتی انجام شد.
روش ها: این پژوهش از حیث هدف، یک مقاله مروری است. همچنین با استفاده از روش توصیفی پیمایشی، ضمن ارائه نحوه بهکارگیری متغیرهای طراحی در این مراکز، سعی در بهبود حالات جسمی و روحی روانی بیماران دارد. جهت گردآوری دادهها از مطالعات منابع طب سنتی و همچنین دادههای اینترنتی به شیوه کتابخانهای بهره گرفته شد.
یافته ها: با بررسی عواملی چون نور کافی، رنگ، تزئینات و نقوش، رایحهدرمانی، مصالح طبیعی و تنوع در ایجاد فضای سبز و طبیعت، به تأثیر معماری در عملکرد بهتر این مراکز با معرفی نمونههای موردی و بهکارگیری موارد توصیهشده در طب سنتی به طراحی این مراکز بپردازیم.
نتیجه گیری: به نظر میرسد که منابع طب سنتی بر تأثیرگذاری محیط بر سلامت انسان، تأکید فراوانی دارد، با توجه به یافتههای حاصل از تحلیل میزان و چگونگی بهرهگیری از فاکتورهای محیطی در معماری چند مراکز درمانی منتخب، میتوان با طراحی فضای درمانی بر مبنای این پارامترها و ایجاد بستر مناسب جهت حضور در فضا، تعادل مزاج را کنترل کرد و الگوی معماری مشخصی یافت شد که با توجه به اهمیت این پارامترها و تأثیر روانی که در افراد میگذارد، میتوان با قرارگیری افراد بیمار جهت بهبود و حتی افراد غیر بیمار جهت تقویت حالات روانی به ارتقای سلامت افراد جامعه دست یافت.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
طب سنتی