دوره 11، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 179-166 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parhizgar N, Azadyekta M, Zabihi R. Effect of Probiotic Supplementation on Depression and Anxiety. cmja 2021; 11 (2) :166-179
پرهیزگار نازنین، آزادیکتا مهرناز، ذبیحی رزیتا. رابطه مصرف پرو‌بیوتیک‌ها با افسردگی و اضطراب: یک مطالعه همبستگی. فصلنامه طب مکمل. 1400; 11 (2) :166-179

1- گروه روان‌شنا سی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شنا سی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران.
2- گروه روان‌شنا سی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شنا سی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران. ، m.azadyekta@yahoo.com
هدف: افسردگی و اضطراب به عنوان عامل و پیامد یکدیگر از شایع‌ترین اختلالات روانی بوده که دارای هم‌پوشانی گسترده پاتوفیزیول وژی، همبستگی ژنتیکی، همبودی با سایر بیماری‌ها به همراه احتمال بالای عود و مزمن شدن هستند. امروزه با توجه به عوارض جانبی دارودرمانی و عدم دست‌یابی به پاسخ مورد انتظار، مصرف پروبیوتیک‌ها به عنوان گزینه درمانی کمکی بدون عوارض جدی مطرح است.
روش ها: مطالعه با شیوه همبستگی در حجم نمونه سیصد نفر به روش در دسترس از مردان و زنان 20 تا 40‌ساله دارای دیپلم شهر تهران در بهار 1399 پس از کسب رضایت آگاهانه با استفاده از پرسش‌نامه افسردگی بک، اضطراب بک و پرسش‌نامه روا پایا‌شده مصرف پروبیوتیک به صورت اینترنتی انجام شد. داده‌ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون هم‌زمان در نرم‌افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.
یافته ها: از 203 زن و 76 مرد شرکت‌کننده، 279 نفر (9/74 درصد) مصرف متوسط پروبیوتیک، 3/6 درصد مصرف مناسب و بقیه مصرف ضعیف‌ داشتند. با کاهش نمره مصرف پرو‌بیوتیک افزایش در نمره افسردگی (0/183-‌=P=0/002 ، r) و اضطراب (0/122-‌=P=0/041 ، r) دیده شد و بالعکس. از طرفی علی‌رغم معناداری قدرت پیش‌بینی‌کننده مصرف پروبیوتیک برای افسردگی، درباره اضطراب معنا‌دار نبود. ضریب رگرسیون چندگانه (0/233)، مجذور ضریب همبستگی (0/054) و P-value افسردگی و اضطراب از جدول رگرسیون به ترتیب 0/016 و 0/043 به دست آمد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که مصرف پرو بیوتیک‌ها ممکن است دارای اثرات مفید در ارتباط با افسردگی و اضطراب باشند، با وجود این، به منظور کسب نتایج دقیق‌تر انجام مطالعات کار آزمایی بالینی پیرامون مصرف پروبیوتیک‌ها ضروری است.
متن کامل [PDF 5255 kb]   (1332 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (4907 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد