Sedighi-Khavidak S, shekarbeygi N, delfani M, Haidar Nejad F. Evaluation of the nutritional and medicinal value of dates (Phoenix dactylifera L.) from the perspective of medical science and traditional-Islamic medicine. cmja. 2022; 12 (1)
URL:
http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-848-fa.html
1- استادیار مرکز تحقیقات زیست فناوری پزشکی، واحد اشکذر، دانشگاه آزاد اسلامی، اشکذر، یزد، ایران
2- مرکز تحقیقات بین رشتهای معارف اسلامی و علوم سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه، ایران.
3- دکتری زراعت-فیزیولوژی گیاهان زراعی ایلام، ایران ، Maryam_delfani@yahoo.com
4- عضو هیئت علمی گروه الهیات پیام نور واحد دلفان لرستان، ایران
چکیده: (179 مشاهده)
سابقه و هدف: خرما یکی از قدیمیترین مواد غذاهای دارویی است که حاوی قندهای طبیعی (ساکارز، گلوکز و فروکتوز)، ویتامینها، مواد معدنی، ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانی بالاست. طیف وسیعی از متابولیتهای ثانویه در خرما شامل آنتوسیانینها، کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها، اسید فنولیک، پروسیانیدین و استرول وجود دارد. این ترکیبات فعال زیستی دارای خاصیت آنتیاکسیدانی، ضد میکروبی، ضد سرطان، ضد التهاب و محافظت از کبد میباشند. هدف از این پژوهش، بررسی ارزش دارویی-غذایی خرما در پزشکی نوین و طب سنتی-ایرانی_اسلامی است.
مواد و روشها: در این مطالعه مروری، متون برگزیده طب سنتیاسلامی و تمامی مقالات ثبت شده در پایگاههای اطلاعاتی علمی معتبر(Quran،Makhzan-Al-Advieh، Googel Scholar، PubMed، Ovid، Magiran) با در نظر گرفتن کلید واژههای تخصصی و عمومی طی سالهای 2010 تا 2021 در قسمت آزمایشهای بالینی انسان و بیماریهای مشترک (زنان، قلب-عروقی، التهاب-گوارشی و مغز) در طب نوین و سنتی-ایرانی_اسلامی جستجو و بررسی شد.
یافتهها: با توجه به خواص آنتیاکسیدانی (فلاونوئیدی و پلیفنولی) خرما، جهت حفظ سلامت قلبی-عروقی، باروری، التهاب، گوارش و سلامت مغز هم در پزشکی نوین و هم در طبسنتی اعم از طبسنتی عمومی، یونانی، رومی، ایرانی، چینی و هند؛ جهت رفع ضعف، بیثباتی حافظه، تب، درد، اختلالات عصبی، ناباوری زنان و مردان، سیاهسرفه، آرامبخش،دردهای مثانه، خلطآور، ملین و ادرارآور معرفی شده است. همچنین در متوناسلامی و قرآنکریم- در سوره مبارکه مریم-به خرما اشاره گردیدهاست. این میوه باعث تقویت منقبض و عضلات دهانه رحم در ماههای آخر حاملگی میگردد. همچنین باعث کاهش فشار خون در زنان باردار برای مدت زمان کوتاهی میشود که باعث کاهش میزان خونریزی در حین زایمان میشود.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش مروری حاکی از اهمیت ارزش دارویی و تغذیهای خرما در بهبود فعالیتهای متابولیکی بدن بهخصوص عملکرد قلب، باروری، گوارشی و قلب است.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
گیاهان دارویی