دوره 12، شماره 4 - ( 11-1401 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 67-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rajabnejad M R, Mohammadi N. Natural Delivery Positions According to Ancient Doctors of the Islamic Civilization Period (the 3rd to 13th Centuries). cmja 2023; 12 (4) :60-67
رجب نژاد محمدرضا، محمدی نسرین. پوزیشن های زایمان طبیعی از منظر طبیبان متقدم (قرن‌های 3-13). فصلنامه طب مکمل. 1401; 12 (4) :60-67

1- گروه تاریخ علوم پزشکی،Ph.D، موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ علوم پزشکی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، nasrinmohammadi412@gmail.com
مقدمه: زایمان و مادر شدن از مهم‌ترین وقایع در زندگی هر کس اســت. از زمان‌های گذشته در تمامی تمدن‌ها از وضعیت قرارگیری زائو به عنوان راهی برای تسهیل و تسریع زایمان استفاده شده است و یکی از تدابیر مهم و مؤثر در روند لیبر و زایمان است. نظر به سابقه غنی طب سنتی و راهبردی بودن دستورات آن، می‌توان انتظار داشت که با شناسایی وضعیت‌های قرارگیری زائو که در منابع کهن طب سنتی ارائه شده، بتوان گام مهمی در پیشگیری از طولانی شدن روند زایمان، دشوارزایی و در نهایت کاهش میزان سزارین و افزایش سلامت مادر و نوزاد برداشت.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی کتابخانه‌ای می‌باشد که در آن متون معتبر طب سنتی شامل کفایه الطب، الحـاوی، قانون، مفرح القلوب، خلاصه الحکمه و یازده کتاب دیگر مورد مطالعه‌ی مستقیم قرار گرفته و مطالب مرتبط با وضعیت قرارگیری زائو جهت تسهیل زایمان جمع آوری و با رعایت اصل امانت داری ارائه گردید.
یافته‌ها: در مطالعه‌ی حاضر در راستای تسهیل زایمان، به وضعیت‌های چمباتمه، نشسته، سجده، ایستاده و نیمه نشسته اشاره شده است و جهت افراد چاق یا دارای توده‌های لگنی و شکمی، وضعیت سجده توصیه و برای موارد انحراف بدن جنین به سمت چپ یا راست و قدام یا خلف، قرارگیری زائو در وضعیت مخالف با سمت انحراف یا اصلاح با دست ذکر شده است و در نهایت بهترین وضعیت قرارگیری جهت زایمان، نشستن روی صندلی معرفی شده است.
نتیجه گیری: در متون طب سنتی نه تنها به انواع پوزیشن های مورد استفاده در پزشکی رایج، اشاره شده است بلکه پوزیشن های جدیدی مثل وضعیت سجده برای افراد چاق، حرکت مشابه تاب سواری، پایین و بالارفتن از پله و نشست و برخاست ناگهانی نیز معرفی شده است که با انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه به نظر می‌رسد می‌توان از آنها برای تسهیل و تسریع زایمان و رفع دشوارزایی استفاده نمود.
متن کامل [PDF 500 kb]   (273 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2336 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی