دوره 12، شماره 3 - ( 9-1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 219-214 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadian Erdi A, Nasimi Doost Azgomi R, Behzad Vakilabad F. The Fundamental Differences Between Iranian Traditional Medicine and Popular Medicine. cmja 2022; 12 (3) :214-219
محمدیان اردی علی، نسیمی دوست ازگمی رامین، بهزاد وکیل آباد فرج. تفاوت‌های بنیادین طب سنتی ایرانی و طب رایج. فصلنامه طب مکمل. 1401; 12 (3) :214-219

1- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران.
2- مرکز تحقیقات طب سنتی و آب‌درمانی، دانشگاه علوم‌پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران. ، modir7060@yahoo.com
3- گروه علوم قرآن و حدیث، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران.
اهداف یکی از نظام­‌های مهم طب سنتی که در مهد تمدن­‌های بشری رشد یافته و همواره صادر‌کننده طبیب، علم و دارو به سراسر دنیا بوده است، نظام جامع طب سنتی ایران است که به نوعی از پزشکی رایج متمایز است. این مقاله با رویکردی منطقی و فلسفی به تفاوت‌های بین طب سنتی ایرانی و طب رایج می‌­پردازد.
روش ها در این مقاله مروری که با روش تحلیلی‌توصیفی انجام شده با استفاده از منابع اینترنتی و کتابخانه‌­ای به مقایسه مبانی طب رایج و طب سنتی ایرانی پرداخته شده است.
یافته ها تفاوت­‌های اصلی بین طب سنتی ایرانی و طب رایج، وجود طبیعت یا قوه مدبره بدنیه است که این سیستم بدون دخالت هر نوع شعوری فعالیت همه اعضا و در‌نهایت، کل بدن انسان را مدیریت می‌کند، در صورتی که مکتب طب رایج به چنین چیزی معتقد نیست. دومین موردی که موجب تمایز این ۲ مکتب از یکدیگر می­‌شود، نگرش کلی طب سنتی ایرانی به انسان است، در حالی که طب رایج رویکردی کاملاً مکانیکال به انسان و سلامت او دارد و در این مکتب سعی می­‌شود تا حد امکان به عمق سلول یا حتی مولکول‌­ها رفته و نقطه معیوب را پیدا کنند. نکته سوم اینکه در طب سنتی ایرانی به تفاوت‌های فردی بین اشخاص، یعنی مزاج توجه اساسی دارد.
نتیجه گیری برای مقایسه این ۲ مکتب طبی باید ابتدا اصلاحاتی در مفاهیم اولیه و بنیادین این ۲ طب انجام شود. ضمناً برای ارائه پروتکل مناسب برای درمان بیماران باید از روش تلفیقی ۲ طب سنتی و رایج استفاده شود که این امر نیاز به شناخت کامل این ۲ طب دارد.
واژه‌های کلیدی: طب سنتی ایرانی، طب رایج، طبیعت
متن کامل [PDF 1695 kb]   (520 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (631 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب سنتی