دوره 12، شماره 4 - ( 11-1401 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghiyami H, Afroundeh R, Pourvaghar M J P, Sadeghi A, katebi L. The effect of 8 weeks of combined exercises with supplemental consumption of mulberry leaf extract on the serum levels of fibroblast growth factor 21, glucose and insulin in elderly men with type 2 diabetes. cmja 2023; 12 (4) :1-12
قیامی تکلیمی حامد، افرونده رقیه، پوروقار محمد جواد، صادقی عباس، کاتبی لیلا. تأثیر 8 هفته تمرینات ترکیبی به همراه مصرف مکمل عصاره برگ شاه‌توت بر سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 21، گلوکز و انسولین در مردان سالمند مبتلا به دیابت نوع دو. فصلنامه طب مکمل. 1401; 12 (4) :1-12

1- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران ، afrounde@uma.ac.ir
3- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران
4- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
5- گروه غدد درون‌ریز و متابولیسم گروه اطفال، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
مقدمه: فاکتور رشد فیبروبلاست 21 به عنوان هدف درمانی برای دیابت نوع 2 پیشنهاد می‌شود. هدف از این مطالعه تأثیر 8 هفته تمرینات ترکیبی به همراه مصرف عصاره برگ شاه‌توت بر سطوح سرمی گلوکز، انسولین و فاکتور رشد فیبروبلاست 21، در مردان سالمند مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
روش کار: در این مطالعه نیمه‌تجربی 40 سالمند (سن: 1.50 ±67.07) مبتلا به دیابت نوع 2 ساکن استان اردبیل پس از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه به طور تصادفی ساده در پنج گروه کنترل (8 نفر)، گروه دارونما (8 نفر)، گروه عصاره (8 نفر)، گروه تمرین (8 نفر) و گروه عصاره + تمرین (8 نفر) تقسیم شدند. تمرینات سه جلسه به مدت هشت هفته انجام شد. روزی 3000 میلی‌گرم عصاره برگ شاه‌توت تجویز شد. مقادیر گلوکز، انسولین و FGF21 پیش از مداخله و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین اندازه‌گیری شد. از آزمون تی زوجی و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 0.05 > P استفاده شد.
یافته‌ها: معنادار سطوح گلوکز خون (4.91 ± 161.22)، انسولین (0.08 ± 9.91) و افزایش معنادار سطح FGF21 (7.06 ± 66.61) در گروه تمرین+عصاره مشاهده شد (0.05 > P). اختلاف معناداری در سطوح گلوکز (0.001= P)، انسولین (0.003=P) و FGF21 (0.001= P) بین گروه‌ها مشاهده شد که این تغییرات در گروه عصاره + تمرین نسبت به گروه‌های تمرین و عصاره بزرگ‌تر است.
نتیجه گیری: به نظر می‌رسد تمرینات ترکیبی در کنار مصرف عصاره برگ شاه‌توت می‌تواند باعث بهبود گلوکز خون، انسولین و FGF21 در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 شود.
متن کامل [PDF 736 kb]   (324 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (179 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی