دوره 5، شماره 4 - ( 12-1394 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 1374-1364 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleimani S, Azarnia M, Sharifi Z, Soleimani H, Zamanian M. Evaluation of the Hemiscorpius lepturus scorpion venom on cell viability of K-562 cell line. cmja 2016; 5 (4) :1364-1374
سلیمانی سعیده، آذرنیا مهناز، شریفی زهره، سلیمانی هما، زمانیان مهسا. بررسی اثر سمّ عقرب همیسکورپیوس لپتوروس بر روی میزان بقای دودمان سلولی K-562. فصلنامه طب مکمل. 1394; 5 (4) :1364-1374

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد تهران واحد شمال،تهران ، ایران
2- ، دکترای بافت - جنین‌شناسی، گروه زیست‌شناسی، دانشکده‌ی علوم زیستی، دانشگاه آزاد تهران، واحد شمال، تهران، ایران. ، Azarnia @ khu .ac.ir
3- مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون،موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون ، تهران، ایران
4- گروه فیزیولوژی وفیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

مقدمه: لوسمی میلوئیدی مزمن، یک بیماری بدخیم است و داروهای مختلفی جهت درمان آن پیشنهاد می‌شود؛ اما هیچ‌کدام از آن‌ها به‌صورت کامل قادر به بهبود بیماری نیست. اخیراً سمّ عقرب به‌عنوان ماده‌ای با فعّالیت ضدّ سرطان در رده‌های سلولی معرفی شده است. در مطالعه‌ی حاضر، اثر سمّ عقرب همیسکورپیوس لپتوروس بر روی رده‌ی سلولی k-562 به‌عنوان یک مدل آزمایشگاهی سرطان میلوئیدی مزمن، بررسی شد.

مواد و روش‌ها: این تحقیق یک مطالعه‌ی تجربی است که در آن به‌منظور تعیین IC50، سلول‌های ‌ k-562در محیط کشت RPMI محتوی 10% سرم جنین گاو و 1% پنی‌سیلین- استرپتومایسین کشت داده شدند. سپس با غلظت‌های مختلف (µg/ml1000 تا 1/95) از سمّ عقرب همیسکورپیوس لپتوروس تیمار شدند. اثر سمّیت سلولی زهر عقرب علیه سلول‌های سرطانی K-562 با روش MTT بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارPrism  نسخه ­ی 6 استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج آزمون MTT نشان داد پس از تیمار سلول‌ها با غلظت‌های مختلف سم، میزان غلظت IC50 برای سم برابر µg/ml 5/62 بود. نتایج این تحقیق معلوم کرد که اثر این سم بر روی سلول‌های K-562 در مقایسه با کنترل وابسته به زمان است. میانگین درصد سلول‌های زنده­مانده در مقایسه با سلول‌های درمان‌نشده (کنترل) در غلظت‌های µg/ml125، 62/5 و 31/25، به ترتیب، برابر 1/12± 40/69، 10/5± 54/92 و 9/43± 53/58 بود.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش، این سم می‌تواند به‌عنوان یک انتخاب مناسب برای تحقیقات بیشتر در مهار لوسمی میلوئیدی مزمن مطرح شود.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: طب سنتی