دوره 2، شماره 2 - ( 6-1391 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 203-194 | برگشت به فهرست نسخه ها

momeni H, salehi A, seraji A. study of Vitex Agnus Castus and Evening Primrose oil on Body Mass Index . cmja 2012; 2 (2) :194-203
مومنی حمید، صالحی اشرف، سراجی ابوالفضل. مقایسه تأثیر ویتاگنوس Vitex agnus castus و گل‌مغربی Evening primrose بر شاخص توده بدنی . فصلنامه طب مکمل. 1391; 2 (2) :194-203

1- کارشناسی ارشد پرستاری داخلی و جراحی- گروه پرستاری- دانشکده پرستاری و مامایی
2- کارشناسی ارشد پرستاری داخلی و جراحی- گروه پرستاری- دانشکده پرستاری و مامایی ، najm54@yahoo.com

مقدمه: شاخص توده بدنی( BMI ) بالا یکی از مشکلات شایع افراد و به خصوص زنان است که باعث بیماریهای مختلفی در آنان می گردد. افزایش BMI به عنوان یک مشکل بهداشتی و اپیدمی در سراسر جهان مطرح بوده و در حال افزایش است.

مواد و روش ها: این مطالعه یک کارآزمایی­ بالینی است. نمونۀ این پژوهش شامل 150 زن در شهر خمین بود که به روش نمونه­گیری آسان انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 75 نفره قرار داده شدند. در گروه اول قرص گیاهی ویتاگنوس و در گروه دوم کپسول روغن گل مغربی به مدت 3 ماه داده شد. قبل از مداخله و 3 ماه بعد BMI توسط پرسشنامه ارزیابی گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: میانگین سن دو گروه به ترتیب 9/27 و 8/28 سال بود که تفاوت آماری معنی داری در دو گروه مشاهده نشد. میانگین شاخص توده بدنی( BMI ) در گروه اول 621/1 ± 94/22 و در گروه دوم نیز 241/1 ± 81/22 بود. بعد از مصرف این دارو ها کاهش BMI تفاوت آماری معنی داری را در گروهها نشان نداد (آزمون t زوج با 644/0 =p برای ویتاگنوس و 085/0 = pبرای گل مغربی).

نتیجه­گیری: اگرچه دو داروی ویتاگنوس و گل مغربی دارای ترکیباتی بوده که با ایجاد تغییرات هورمونی یا متابولیک در بدن می توانند موجب کاهش وزن و چاقی شوند ولی در این مطالعه چنین تأثیری مشاهده نشد و استفاده از داروی گل مغربی برای این منظور با توجه به قیمت بالای آن توصیه نمی شود.