دوره 4، شماره 3 - ( 9-1393 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 864-854 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad N, Azarnia M, Mousavi R, Ramezani T. The effect of Myrtus Communism leave extract cream on wound healing process in Wistar rats. cmja 2014; 4 (3) :854-864
نبیونی محمد، آذرنیا مهناز، موسوی رحمت اله، رمضانی طیبه. اثر پماد عصاره برگ گیاه مورد برروند ترمیم زخم در رت های نژاد ویستار. فصلنامه طب مکمل. 1393; 4 (3) :854-864

1- ، Nabiuni@tmu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شمال

مقدمه: بهبود زخم، عبارت از ترمیم پوست بعد از جراحت است. مورد، گیاهی با خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی می باشد. در این مطالعه اثرات پماد عصاره متانولی برگ گیاه مورد در روند التیام زخم در رت های نژاد ویستار مورد بررسی قرار گرفت .

مواد و روش ها: جهت انجام پژهش تجربی حاضر پماد 10 درصد عصاره میرتوس کامونیس در روغن پارافین آماده گردید. زخم ها در ضخامت کامل پوست در منطقه پشتی رت های گروه های کنترل، شم و تجربی ایجاد گردیدند سپس زخم ها با پماد آماده شده برگ گیاه مورد، یک بار در روز تیمار شدند. در نهایت متوسط ​ ضخامت پوست، تعداد فولیکول مو، قطر کلاژن و تعداد رگ های خونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استفاده از آزمون آنووای یک طرفه و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 11 مورد تحلیل قرار گرفت .

یافته ها: نتایج حاصله نشان داد که تیمار زخم با این پماد در گروه تجربی منجر به افزایش معنی داری در درصد بهبود زخم، افزایش تعداد فولیکول های مو و تعداد رگ های خونی گردید. همچنین در افزایش ضخامت پوست و قطر کلاژن رسوب گذاری شده نیز تفاوت معنی داری مشاهده شد. این نتایج دلیلی بر تسریع روند بهبود زخم در نمونه های تحت تیمار بود.

نتیجه گیری : با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، این پماد ممکن است در تسریع انتقال از مرحله التهابی به مرحله هیپرپلازی فیبروبلاست به دلیل افزایش سنتز کلاژن و عروق خونی در این مرحله موثر باشد.