دوره 5، شماره 2 - ( 6-1394 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 1178-1167 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bathaei S, asayesh H, razavian F, vafaee K, raesi M. Relationship between resorting to pray and depression in Muslim hemodialysis patients. cmja 2015; 5 (2) :1167-1178
بطحائی سید احمد، آسایش حمید، رضویان فائزه، وفائی کیانا، رئیسی مرضیه. رابطه‌ی توسل به دعا و میزان افسردگی در بیماران مسلمان تحت درمان با همودیالیز. فصلنامه طب مکمل. 1394; 5 (2) :1167-1178

1- دانشگاه علوم پزشکی قم ، sabathaei@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی قم

مقدمه: بیماران همودیالیزی غالباً نگران آینده‌ی غیر قابل پیش‌بینی بیماری خود بوده و اغلب دچار مشکلات روحی ازجمله افسردگی می‌شوند. مطالعات جدید نشان می‌دهند که عقاید مذهبی قوی، منتج به اثرات روانی مطلوبی می‌شوند. پژوهش حاضر به‌منظور بررسی رابطه‌ی توسل به دعا و میزان افسردگی در بیماران همودیالیزی مراجعه­کننده به بخش دیالیز بیمارستان کامکار- عرب نیا، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم، انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش مقطعی- تحلیلی تک­گروهی و تک‌مرحله‌ای، 200 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز به روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف از بخش دیالیز بیمارستان کامکار- عرب نیا، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم، انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت‌نامه‌ی کتبی از نمونه‌ها، اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه‌ی توسل به دعای «مراویگلیا» شامل چهار قسمت مشخصات دموگرافیک، تناوب دعا کردن، تجارب قبلی دعا و نگرش نسبت به دعا و همچنین پرسش‌نامه‌ی افسردگی «بک» جمع‌آوری شدند و با آزمون پیرسون مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.

یافته­ ها: میزان افسردگی بیماران با میانگین 9/64 ± 22/27 (دامنه‌ی تغییرات از 0 تا 63 ) در حد متوسط و میزان توسل به دعا با میانگین 21/67 ± 174/81 (دامنه‌ی تغییرات از32 تا 224) بود. رابطه‌ی معنی‌دار معکوسی بین بعد تناوب دعا کردن (0/30- =r و 0001/0=p) و توسل به دعا (0/15- =r و 0/02=p) با میزان افسردگی بیماران دیده شد.

نتیجه‌گیری: با افزایش میزان توسل به دعا در بیماران همودیالیزی، میزان افسردگی در آن­ها کاهش یافت؛ بنابراین می‌توان از اعتقادات مذهبی جهت ارتقای سلامت بیماران تحت درمان با همودیالیز استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: بیمار، دعا، افسردگی، همودیالیز
نوع مطالعه: پژوهشي |