دوره 5، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 1064-1054 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vafaarani Z, Khosravi S, Hekmatpou D, Rafiei F. Effect of Zataria multiflora (Shirazi thyme) on gastrointestinal symptoms in intensive care units nurses. cmja 2015; 5 (1) :1054-1064
وفاآرانی زینب، خسروی شراره، حکمت پو داود، رفیعی فاطمه. تأثیر آویشن شیرازی بر علائم گوارشی پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه. فصلنامه طب مکمل. 1394; 5 (1) :1054-1064

1- دانشگاه علوم پزشکی اراک
2- دانشگاه علوم پزشکی اراک ، shararehkh2011@yahoo.com

مقدمه: استرس در پرستاران و به‌خصوص پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه می‌تواند منجر به بروز علائم و عوارض گوناگونی مثل اختلالات قلبی - عروقی، اختلالات گوارشی، مشکلات تنفسی و اختلالات پوستی گردد که از این میان اختلالات گوارشی از شیوع بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر آویشن شیرازی بر علائم گوارشی پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه صورت گرفته است.

مواد و روش­ها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی دوسو کور تصادفی است که بر روی 70 نفر از پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه‌ بیمارستان‌های آموزشی شهر کاشان صورت گرفته است. تمامی نمونه‌ها فرم رضایت آگاهانه را تکمیل کردند و به‌طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. در گروه مداخله از آویشن شیرازی و در گروه کنترل از پلاسبو به مدت یک ماه استفاده گردید. گردآوری داده‌ها به­وسیله پرسش­نامه‌ای شامل دو قسمت، اطلاعات دموگرافیک و مقیاس بومی‌سازی شده ارزیابی علائم گوارشی صورت گرفت. در تحلیل داده ها از آزمون های تی زوجی و تی مستقل استفاده شد.

یافته ها: تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و علائم گوارشی قبل از مداخله با هم تفاوتی نداشتند. امتیاز علائم گوارشی قبل و بعد از مصرف دارو در گروه آویشن شیرازی به ترتیب 95/3 ± 00/23 و 09/2 ± 25/18 بود که دارای تفاوت معنی‌دار بوده است (001/0= p ). اما علائم گوارشی دو گروه پس از مصرف دارو با هم تفاوتی نداشت.

نتیجه گیری: به نظر می‌رسد مصرف آویشن شیرازی بر کاهش علائم گوارشی مؤثر باشد و می‌توان استفاده از آن را جهت تسکین این علائم، به پرستارانی که از اختلالات گوارشی رنج می‌برند، پیشنهاد کرد.