دوره 5، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 1112-1105 | برگشت به فهرست نسخه ها

behzadi rad A, salehi sirjani M, madani M. In vitro inhibitory effects of Rhus Coriaria aqueous and alcoholic extracts on Candida Albicans. cmja 2015; 5 (1) :1105-1112
بهزادی راد آتنا، صالحی سیرجانی میترا، مدنی محبوبه. بررسی اثر مهاری عصاره‌ی آبی و الکلی گیاه سماق بر روی کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی. فصلنامه طب مکمل. 1394; 5 (1) :1105-1112

1- دانشکده‌ی علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، mitra_salehi_microbiology@yahoo.com
مقدمه: کاندیدیازیس عفونت فرصت‌طلب ناشی از گونه‌های کاندیداست که با ضعف ایمونولوژیک میزبان رخ می‌دهد. محدودیت‌های موجود در درمان بیماری‌های قارچی مانند عوارض جانبی داروها و مقاومت دارویی باعث توجه محققان به داروهای جدید خصوصاً داروهای گیاهی در درمان این بیماری‌ها شده است. هدف این مطالعه بررسی اثرات ضدّ قارچی عصاره‌ی سماق روی سویه‌های کاندیدا آلبیکنس است. مواد و روش‌ها: نمونه‌برداری از مخاط واژن زنانِ دارای ضعف سیستم ایمنی به‌صورت تصادفی و کشت روی محیط‌های سابروز دکستروز آگار و کروم آگار انجام شد. عصاره‌ی آبی و الکلی سماق به روش خیساندن تهیه شد و اثر ضدّ قارچی آن‌ها روی سویه‌های کاندیدا با روش دیسک‌گذاری با غلظت‌های 500، 250، 125، 5/62 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بررسی گردید. MIC و‌ MFC بعد از کشت 24 ساعته تعیین گردید. یافته‌ها بر اساس روش آماری کروسکال‌والیس بررسی شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که عصاره‌ی الکلی سماق روی کاندیدا آلبیکنس اثر بازدارندگی دارد. بیشترین تأثیر ضدّ قارچی و کمترین MIC و MFC در عصاره‌ی متانولی سماق مشاهده شد. تأثیر عصاره‌ی متانولی سماق روی عدم رشد سویه‌های کاندیدا آلبیکنس نسبت به عصاره‌ی آبی و اتانولی سماق به‌طور معناداری بیشتر بود (05/0 >p). نتیجه‌گیری: عصاره‌ی آبی حاوی ترکیبات ضدّ قارچی نیست اما عصاره‌ی الکلی در غلظت بالا به دلیل استخراج ترکیبات ضدّ قارچی سماق، تأثیر بازدارندگی دارد و می‌تواند در طبّ سنّتی علیه مخمّر کاندیدا آلبیکنس کاربرد داشته باشد.