دوره 5، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 1122-1113 | برگشت به فهرست نسخه ها

alijani ranani H, noruzi zamenjani M, amin asnafi A, Latifi M. The effect of aromatherapy with orange essential oils on sleep quality in the school-age children whit ALL. cmja 2015; 5 (1) :1113-1122
علیجانی رنانی هوشنگ، نوروزی ضامنجانی معصومه، امین اصنافی علی، لطیفی محمود. بررسی تأثیر رایحه‌درمانی با اسانس پرتقال بر کیفیت خواب کودکان سنّ مدرسه‌ی مبتلا به لوسمیِ لنفوبلاستیک حاد. فصلنامه طب مکمل. 1394; 5 (1) :1113-1122

1- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
2- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، masoomehnoruzi@gmail.com
3- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

مقدمه: اختلال خواب در کودکان مبتلا به لوسمی ­لنفوبلاستیک­ حاد شایع است. رایحه­درمانی، یکی از شیوه­های بهبود کیفیت خواب است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر استنشاق اسانس پرتقال بر کیفیت خواب کودکان مبتلا به لوسمی ­لنفوبلاستیک­ حاد انجام گردید.

مواد و روش­ها : این پژوهش یک مطالعه‌ی نیمه­تجربی است که در مورد 60 کودک بستری در بخش آنکولوژی بیمارستان شفای اهواز در سال 1393 در قالب دو گروه آزمون و شاهد، پس­ از کسب رضایت‌نامه‌ی آگاهانه از آن­ها انجام شد. ابزار مطالعه شامل پرسش‌نامه‌ی استاندارد سنجش عادات خواب کودکان( CSHQ ) و پرسش‌نامه‌ی اطلاعات دموگرافیک بود. نمونه­های پژوهش کودکان بستری مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک­ حادِّ دارای نمره‌ی کیفیت خواب بالای 41 بودند. مداخله در گروه آزمون، شامل استنشاق اسانس پرتقال به مدت 3 روز در هفته و در هر روز 3 نوبت بود؛ مداخله در گروه شاهد نیز، مشابه گروه آزمون بود؛ با این تفاوت که از آب مقطر به‌عنوان پلاسبو استفاده گردید. اطلاعات به کمک نرم­افزار SPSS نسخه‌ی 21 تجزیه‌وتحلیل گردید.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که دو گروه آزمون و شاهد از نظر ویژگی­های زمینه­ای تفاوت معناداری نداشتند ( 05/0 p> ) و میانگین نمره‌ی کیفیت خواب بعد از مداخله در گروه آزمون (94/8 ± 86/74) نسبت به قبل از مداخله (14/11 ± 91/52) به‌طور معناداری کمتر بود ( 0001/0 p= )، درحالی‌که این تفاوت در گروه کنترل معنادار نبود.

بحث و نتیجه‌گیری : نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استنشاق اسانس پرتقال بر کیفیت خواب کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک ­حاد تأثیر مطلوب دارد و می­تواند به‌عنوان یک روش مفید در بهبود کیفیت خواب این کودکان اجرا گردد و آموزش داده شود.

نوع مطالعه: كاربردي |