دوره 5، شماره 3 - ( 9-1394 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 1270-1258 | برگشت به فهرست نسخه ها

heidari B, siahkouhian M, vakili J, zarghami khameneh A. The effects of a short term hydro-alcoholic extract of milk Thistle (Silymarin) supplementation on aerobic exercise induced changes . cmja 2015; 5 (3) :1258-1270
حیدری بهروز، سیاه کوهیان معرفت، وکیلی جواد، ضرغامی خامنه علی. تتأثیر مکمّل‌دهی کوتاه‌مدت عصاره‌ی هیدروالکلی گیاه خار مریم (سیلی‌مارین) بر تغییرات سطوح آنزیم‌های کبدی ناشی از یک وهله فعّالیت هوازی در مردان فعّال. فصلنامه طب مکمل. 1394; 5 (3) :1258-1270

1- اردبیل، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزشی
2- ، فیزیولوژی ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران،m_siahkohian@uma.ac.ir ، m_siahkohian@uma.ac.ir

مقدمه: خار مریم گیاه دارویی سنتی بوده و دارای چند ماده  فعال ازجمله سیلی ‌مارین است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر مکمل‌دهی کوتاه‌ مدت سیلی‌ مارین بر تغییرات سرمی‌ آنزیم‌های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) مردان فعال در نتیجه یک وهله فعالیت هوازی می‌باشد.

مواد و روش‌ها: در یک پژوهش نیمه تجربی دو سو کور، 22 مرد فعال پس از تکمیل فرم‌های رضایت‌نامه به دو گروه 11 نفری (6 میلی‌گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن در روز مکمل سیلی‌مارین و دارو‌نما)  تقسیم شدند. پس از مکمل‌دهی 7 روزه، آزمودنی‌ها فعالیت هوازی شامل دویدن روی نوارگردان به ‌مدت 30 دقیقه با شدت70- 65 درصد ضربان قلب ذخیره را انجام دادند. نمونه‌های خونی طی چهار مرحله (حالت پایه، پس از دوره مکمل‌دهی، بلافاصله و 24 ساعت پس از اجرای فعالیت ورزشی) اخذ ‌گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی و تی مستقل تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج بدست آمده حاکی از آن است که30 دقیقه فعالیت هوازی منجر به افزایش معنی‌دار سطوح سرمی آنزیم‌های آسیب کبدی بلافاصله و 24 ساعته در هر دو گروه می‌گردد (01/0=p). البته دامنه تغییرات 24 ساعته تمامی آنزیم‌های کبدی گروه دریافت کننده سیلی‌مارین به‌طور‌ معنی‌داری کمتر از گروه دارونما بود(038/0=p).

نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های حاضر چنین به نظر می­رسد که مکمل‌دهی سیلی‌مارین به دلیل خواص آنتی­اکسیدانی و ضد التهابی بتواند از آسیب کبدی ناشی از فعالیت هوازی در افراد فعال پیش‌گیری کند.