دوره 6، شماره 3 - ( 9-1395 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 1570-1560 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khademian Z. The comparison of the frequency of the use of pharmacologic therapy and complementary and alternative medicine for primary dysmenorrhea in adolescent girls of Lar city . cmja 2016; 6 (3) :1560-1570
خادمیان زهرا، مسعودی ماریا. مقایسه ی فراوانی استفاده از درمان های دارویی و طب مکمل و جایگزین در دیسمنوره اولیه در دختران نوجوان شهر لار. فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (3) :1560-1570

1- ، دکترای پرستاری، مرکز تحقیقات مراقبت‌های روان جامعه‌نگر، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران. ، zahrakhademian@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی شیراز

مقدمه: قاعدگی دردناک یکی از مشکلات شایع زنان است که با کاهش عملکرد تحصیلی و فعّالیت‌های اجتماعی همراه است. داروهای شیمیایی و طبّ مکمّل و جایگزین به‌طور شایع در درمان دردهای قاعدگی استفاده می‌شوند؛ اما اطلاعات دقیقی در باره‌ی فراوانی و انواع این روش‌ها موجود نیست. هدف این مطالعه، مقایسه‌ی فراوانی استفاده از درمان‌های دارویی و طبّ مکمّل و جایگزین در تسکین دردهای قاعدگی اولیه است.

مواد و روش­ها: این مطالعه‌ی مقطعی- مقایسه‌ای در دبیرستان‌های شهر لار انجام شد. واحدهای پژوهش 494 دختر نوجوان بودند و میانگین سنّی آن­ها 94/0 93/15 بود. روش نمونه‌گیری در این مطالعه، طبقه‌ای دومرحله‌ای بود. داده‌ها با استفاده از یک پرسش‌نامه‌ی پژوهشگر ساخته جمع‌آوری شدند و با آمار توصیفی، آزمون‌های کای‌اسکوئر و آنالیز واریانس یک‌طرفه در نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته­ها: فراوانی مصرف داروهای شیمیایی 34 (6/9%) بود که با فراوانی استفاده از طبّ مکمّل به میزان 118 (23/9%) و طبّ جایگزین به میزان 279 (56/5%) تفاوت آماری معنی‌دار داشت (0/00=p). گیاهان دارویی ازجمله زنیان، بابونه، مروه­ی تلخ و ترکیباتی از آن‌ها با فراوانی 316 (65/15%) رایج‌ترین درمان‌های غیر دارویی مورد استفاده بودند.

نتیجه‌گیری: فراوانی استفاده از طبّ جایگزین و مکمّل در کاهش دردهای قاعدگی نسبتاً بالا بود. این یافته‌، نشان‌دهنده‌ی لزوم انجام مطالعات مداخله‌ای بیشتر در زمینه‌ی اثربخشی این درمان‌ها و آموزش دختران نوجوان و خانواده‌ی آن‌ها در این زمینه است.

متن کامل [PDF 570 kb]   (2017 دریافت)