دوره 9، شماره 2 - ( 6-1398 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 3743-3730 | برگشت به فهرست نسخه ها

masaodi K, shahnazi M, abdoli najmi L, fashbaf A, esmaeli F. Investigating the Effect of Peppermint Cream on Traumatic Nipples in Breastfeeding Mothers. cmja 2019; 9 (2) :3730-3743
مسعودی کژال، شهنازی مهناز، عبدلی نجمی لیلا، فرشباف خلیلی عزیزه، اسمعیلی فریبا. تأثیر کرم نعناع بر درمان آسیب نوک پستان زنان شیرده. فصلنامه طب مکمل. 1398; 9 (2) :3730-3743

1- گروه مامایی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.
2- گروه مامایی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران ، anajmileila@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات طبّ فیزیکی و سالمندی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.
4- دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.

مقدمه: آسیب‌دیدگی نوک پستان از شایع‌ترین مشکلات دوران شیردهی است که منجر به قطع زودرس شیردهی می‌شود. این مطالعه با هدف مقایسۀ تأثیر نعناع بر درمان آسیب‌دیدگی نوک پستان مادران شیرده انجام شد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور بود که در سال 1394 - 1393 انجام شد. آزمودنی‌ها 84 مادر شیرده واجد شرایط مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی - درمانی و بیمارستان کودکان شهر سنندج بودند. از نمونه‌ها رضایت‌نامۀ آگاهانه اخذ شد. شرکت‌کنندگان به روش تصادفی به دو گروه «درمان با کرم نعناع» و «درمان با کرم مرطوب‌کننده بر پایۀ آب (دارونما)» تقسیم شدند. روش صحیح شیردهی و نحوۀ استعمال دارو به هر دو گروه، آموزش داده شد. درد نیپل با مقیاس استور و میزان تروما با مقیاس چامپیون سنجیده شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری مجذور کای، تست دقیق فیشر، تی مستقل و زوجی من‌ویتنی و ویلکاکسون تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: امتیاز درد و ترومای پستان در قبل از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنادار نداشت؛ اما در نوبت‌های بعدی شامل روز سوم (0/001>p) هفتم (0/001>p) و چهاردهم (0/001>p) اختلاف آماری معنادار یافت؛ به‌طوری‌که کاهش آن در گروه نعناع، معنادار بود (0/05>p).

نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر نعناع در کاهش درد و ترومای نوک پستان می‌توان از این داروی ایمن جهت درمان و پیشگیری از تشدید مشکلات شیردهی استفاده کرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی