دوره 10، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 353-340 | برگشت به فهرست نسخه ها

Latifi‌ S A H, Niknafs A R. Treatments for Parasitic Diseases Based on Rational Prescribing of Drugs according to Avicenna’s Approach. cmja 2021; 10 (4) :340-353
لطیفی سید امیرحسین، نیک نفس علیرضا. بررسی تحلیلی الگوی درمان مبتنی بر تجویز منطقی دارو در بیماری‌های انگلی از دیدگاه ابن سینا در کتاب قانون. فصلنامه طب مکمل. 1399; 10 (4) :340-353

1- مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
2- مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران. ، a.niknafs@arakmu.ac.ir
هدف: آلودگی با کرم‌های بیماری‌زای انگلی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونی بین مردم کشورهای جهان است و امروزه با توجه به عفونت‌های انگلی مقاوم به درمان، عوارض دارویی و بروز بیماری‌های نوپدید و ایمونولوژیک، توجه به دیدگاه‌ها و تجربیات درمانی حکمای طب سنتی ایرانی ضروری‌تر به نظر می‌رسد.
روش ها: این پژوهش، یک مطالعه مروری کتابخانه‌ای است. مباحث مرتبط با بیماری‌های انگلی و کرم‌ها در کتاب قانون ابن‌ سینا مورد بررسی، ‌از نوع آنالیز محتوا، قرار گرفته و رویکرد ابن سینا در درمان آن بر اساس الگوی تجویز منطقی دارو (Rational prescribing) بوده است.
یافته ها: اطلاعات مستخرج از مهم‌ترین منابع طب ایرانی و عمدتاً کتاب قانون در مورد بیماری‌های انگلی، دسته‌بندی شده و نشان داده شد که رویکرد ابن سینا در درمان بیماری‌های انگلی، تصمیم‌گیری بر اساس الگوی حل مسئله با توجه به جمع‌بندی شرایط نهایی بیمار از نظر تعیین شدت و اولویت‌بندی اسباب و علل صورت پذیرفته و از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.
نتیجه گیری: آگاهی نسبت به یافته‌های این مطالعه مشتمل بر اسباب و علل ایجاد بیماری و دسته‌بندی علائم بالینی از نظر طب ایرانی، انواع داروهای گیاهی و طبیعی و روش‌های متنوع تجویز آن‌ها با رعایت اصول حفظ‌الصحه در کنار روش‌های تشخیصی و درمانی طب کلاسیک می‌تواند در کنترل و پیشگیری این بیماری مؤثر و همچنین به عنوان بستری جهت پژوهش‌های بعدی باشد.
متن کامل [PDF 5423 kb]   (1152 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (10976 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی