پیام خود را بنویسید
دوره 10، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 173-160 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi Mehr V. Investigating the Relationship Between Human Temperament and Environmental Color: A Cross-sectional-analytical Study in Kerman City (2017). cmja 2020; 10 (2) :160-173
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-716-fa.html
رحیمی مهر وحیده. بررسی رابطه مزاج انسان با رنگ محیط: یک مطالعه مقطعی ـ تحلیلی در شهر کرمان (1396). فصلنامه طب مکمل. 1399; 10 (2) :160-173

URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-716-fa.html


گروه معماری، دانشکده هنر، معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران. ، yekta.rahimi@yahoo.com
چکیده:   (3428 مشاهده)
مقدمه: عوامل محیطی می‌توانند بر مغز تأثیر بگذارند و از طریق مغز، اعضای دیگر را تحت تأثیر قرار دهند. در این میان رنگ و نور جزو عوامل محیطی و شاخصه‌های اصلی در معماری محسوب می‌شوند و بیشتر از همه در کنترل ما هستند. بر اساس نظریات طب سنتی مزاج افراد تحت تأثیر عوامل مختلفی دچار تغییر می‌شود و سلامتی فرد تحت تأثیر قرار می‌گیرد. رنگ یکی از این عوامل مؤثر بر سلامتی است، اما تاکنون ارتباط بین آن و مزاج افراد بررسی نشده است؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی رابطه بین مزاج رنگ‌های محیط به عنوان عاملی خارجی، و مزاج افراد است.
مواد و روش ها: این پژوهش از لحاظ هدف، پژوهشی کاربردی است که به روش توصیفی ـ پیمایشی انجام شده است. در این مقاله به بررسی روابط میان مزاج افراد و رنگ دیوار و سقف محیط می‌پردازیم. جهت بررسی فرضیه، پژوهش در واحدهای مسکونی یکی از شهرک‌های شهر کرمان روی 144 زن خانه‌دار انجام شد. در این بررسی، داده‌ها از طریق پرسش‌نامه پزشکیِ تعیین مزاج و مشاهده میدانی از واحدهای مسکونی و ثبت رنگ‌های دیوار و سقف 144 اتاق خواب و نشیمن منزل گردآوری شد. تحلیل فرضیه داده‌ها در نرم‌افزار SPSS نسخه 22  و با آزمون کای‌دو صورت گرفت. 
یافته ها: نتایج نشان داد به طور کلی رابطه معنی‌داری بین مزاج افراد و مزاج عناصر محیطی وجود دارد، به گونه‌ای که بین مزاج رنگ دیوار اتاق خواب و نشیمن از نظر گرمی و سردی و خشکی و تری با مزاج انسان رابطه معنی‌داری وجود داشت 
(P<0/001). نتایج آزمون نشان‌دهنده بی‌معنی بودن ارتباط مزاج رنگ سقف‌های اتاق خواب و نشیمن با مزاج افراد از نظر گرمی ـ سردی و خشکی ـ تری بود ( به ترتیب 0/137، 0/115، 0/124 & 0/517 =P)
نتیجه گیری: به نظر می‌رسد بین مزاج فرد و رنگ‌هایی به‌کاررفته در محیط رابطه معنی‌داری برقرار است و مزاج افراد تحت تأثیر رنگ محیط پیرامون قرار دارد؛ بنابراین معماران به عنوان طراحان اصلی ساختمان با همکاری پزشکان طب سنتی و با آگاهی از مزاج رنگ در طراحی داخلی، می‌توانند محیطی را جهت ارتقای سلامت کاربران ایجاد کنند.
واژه‌های کلیدی: رنگ، معماری، طب سنتی ایران، مزاج
متن کامل [PDF 4986 kb]   (1658 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (5853 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب مکمل می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Complementary Medicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb