دوره 10، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 339-328 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydari B, Ghofrani M, Bahram M E. Effects of Three Types of Massage on Serum Levels of Malondialdehyde, Superoxide Dismutase and Glutathione Peroxidase After One Session of Exhaustive Exercise in Female Futsal Players. cmja 2021; 10 (4) :328-339
حیدری بهاره، غفرانی محسن، بهرام محمدابراهیم. تأثیر سه نوع ماساژ بر نشانگر استرس ‌اکسیداتیو مالون دی‌آلدئید و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز متعاقب یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده‌ساز. فصلنامه طب مکمل. 1399; 10 (4) :328-339

1- گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم ‌تربیتی و روانشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.
2- گروه تربیت‌بدنی و علوم ‌ورزشی، دانشکده علوم ‌تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، bahramsport2010@gmail.com
اهداف: تولید گونه‌های اکسیژن فعال در ورزش، سبب بروز استرس اکسایشی شده و با ایجاد اختلال در موازنه اکسیدان‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها، اثرات مخربی را در سلول‌ها به وجود می‌آورد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر سه نوع ماساژ ورزشی بر مقادیر سرمی مالون دی‌آلدئید، گلوتاتیون ‌پراکسیداز و سوپراکسید ‌دیسموتاز متعاقب یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده‌ساز بود.
روش ها: در این مطالعه‌ نیمه‌تجربی، تعداد 48 نفر از دختران فوتسالیست شهر زاهدان با دامنه سنی 17 تا 22 سال به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه ماساژ سوئدی، روسی، تایلندی و کنترل (هر گروه دوازده نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی، یک جلسه تمرین وامانده‌ساز آزمون بروس بود. مقادیر سرمی مالون دی‌آلدئید، گلوتاتیون ‌پراکسیداز و سوپراکسید‌ دیسموتاز از چهار گروه قبل و بلافاصله بعد از تمرین و پس از اجرای ماساژ سوئدی (مالش طولانی، با فشار و ضربه ‌زدن با دست)، روسی (فشار متوسط تا زیاد) و تایلندی (اعمال فشار روی نقاط خاصی از بدن) توسط ماساژور اندازه‌گیری شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر در سطح معنا‌داری 05/P≤0 انجام شد.
یافته ها: تحلیل داده‌‌ها نشان داد که در هر سه نوع ماساژ کاهش معنا‌دار میزان سرمی مالون دی‌آلدئید (0/8±‌‌0/22)، افزایش معنا‌دار گلوتاتیون ‌پراکسیداز (‌0/46±‌1/84) و سوپراکسید‌ دیسموتاز (2/86±10/02) را متعاقب یک جلسه تمرین وامانده‌ساز به همراه داشت (0/001=P)، اما در گروه کنترل اختلاف معنا‌داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: به نظر می‌رسد ماساژ روسی، تایلندی و سوئدی می‌تواند در دوره بازیافت پس از فعالیت ‌ورزشی وامانده‌ساز بر ظرفیت شاخص‌ اکسایشی مالون دی‌آلدئید و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی گلوتاتیون ‌پراکسیداز و سوپراکسید ‌دیسموتاز تأثیر بگذارد.
متن کامل [PDF 4973 kb]   (1220 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1754 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی