دوره 11، شماره 1 - ( 3-1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 19-6 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dormohammadi M, Noori Dolooee R. Effect of Honey on Women’s Reproductive Health: A Narrative Review. cmja 2021; 11 (1) :6-19
دُرمحمدی ملیحه، نوری دولویی روشنک. تأثیر عسل بر بهداشت باروری زنان. فصلنامه طب مکمل. 1400; 11 (1) :6-19

1- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران. ، mid_mdm@ yahoo.com
2- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
هدف: سلامت زنان دارای مفهومی وسیع بوده و ابعاد آن شامل سلامت جسمی، روانی، اجتماعی، فرهنگی و معنوی است و تحت تأثیر عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و بیولوژیک قرار دارد. امروزه طب سنتی، طب مکمل، تغذیه‌درمانی و استفاده از غذاهای عمل‌گرا جایگاه ویژه‌ای در حفظ سلامت و پیشگیری و درمان بیماری‌ها دارد و از آنجا که سلامت زنان نقش مهمی در سلامت خانواده و جامعه دارد، این تحقیق با هدف بررسی تأثیرعسل بر بهداشت باروری زنان انجام شد.
روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه مروریروایتی است که با هدف بررسی تأثیر عسل بر بهداشت باروری زنان در مقالات انگلیسی و فارسی مرتبط در فاصله سال‌های 2005 تا 2020 صورت گرفته است. به منظوردسترسی به مقالات مرتبط جست‌وجو در پایگاه‌های علمی Cochran,‌ Embase,‌ Pubmed,‌ Medline,‌ Sid,‌ Medlib, Scopus,‌ ISI,‌ Google Scholar انجام گرفت. در جست‌وجوی به عمل آمده و با توجه به معیارهای ورود در مجموع تعداد 76 مقاله به دست آمد که با حذف مقالات تکراری و همپوشان در پایگاه‌های اطلاعاتی در مرحله اول تعداد 25 مقاله باقی‌مانده و در‌نهایت بعد از اعمال معیارهای ورود خروج، تعداد سیزده مقاله مورد مطالعه قرار گرفت.
یافته ها: بررسی مقالات نشان می‌دهد که عسل در بهبود زخم سزارین و اپی زیوتومی، کاهش شدت درد قاعدگی اولیه، کاهش مقدار، مدت و فاصله بین دو خون‌ریزی قاعدگی، کاهش میزان تهوع، استفراغ و سردرد همراه با درد قاعدگی و پیشرفت زایمان مؤثر است. همچنین عسل در درمان عفونت کاندیدایی واژن مؤثر است.
نتیجه گیری: عسل می‌تواند به عنوان طب مکمل در پیشگیری و درمان تعداد زیادی از مسائل بهداشتی و درمانی زنان به تنهایی یا در کنار دارودرمانی به کار رود.
واژه‌های کلیدی: بهداشت باروری، زنان، عسل
متن کامل [PDF 6714 kb]   (1337 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (19503 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب سنتی