دوره 11، شماره 3 - ( 9-1400 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 255-236 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saeidi A, Mokaberinejad R, Bioos S, Darvish –Mofrad-Kashani Z, Tabarrai M, Mojahedi M, et al . Diagnostic Protocol of Warm and Cold Uterine Temperaments Based on Persian Medicine: A Qualitative Study. cmja 2021; 11 (3) :236-255
سعیدی عاطفه، مکبری‌نژاد روشنک، بیوس سودابه، درویش مفرد کاشانی زهرا، تبرایی ملیحه، مجاهدی مرتضی، و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران.. پروتکل تشخیصی مزاج گرم و سرد رحم در طب ایرانی: یک مطالعه کیفی. فصلنامه طب مکمل. 1400; 11 (3) :236-255

1- گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- مرکز تحقیقات کارآزمایی بالینی طب سنتی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
5- گروه طب سنتی و تاریخ پزشکی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
6- موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران.
7- گروه طب سنتی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
8- واحد توسعه تحقیقات بالینی، مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
9- گروه طب سنتی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
10- گروه پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات طب، قرآن و حدیث، دانشکده پزشکی، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﻜﻲ ﺑﻘﻴﻪ‌الله، تهران، ایران.
11- گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، tansaz_mojgan@yahoo.com
هدف: رحم یکی از اعضای مهم در بدن بانوان است که وظیفه تصفیه خون و نگهداری جنین را به عهده دارد. شناخت مزاج رحم در طب ‌ایرانی جهت پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌های مرتبط با رحم اهمیت دارد. بسیاری از اختلالات ژنیکولوژیک از جمله نازایی، الیگومنوره و آمنوره، هایپرمنوره، واژینیت، سرویسیت، بی‌اختیاری ادرار و درد لگن با اختلالات مزاجی رحم مرتبط‌اند، به طوری‌ که درمان صحیح این اختلالات وابسته به تشخیص صحیح مزاج رحم و درمان اختلالات مزاجی آن است. شاخص‌های مطرح‌شده برای مزاج‌های رحم در منابع طب ‌ایرانی به صورت کیفی بوده و روش سنجش این علائم به طور دقیق مطرح نشده ‌است. این مطالعه به طراحی پروتکل تشخیصی استاندارد برای تعیین مزاج و سوءمزاج‌های رحم، جهت سهولت در امر تشخیص و درمان پرداخته است.
روش ها: این مطالعه کیفی از نوع تحلیل ‌مفهوم به روش هیبرید و شامل 3 فاز تئوریک، کار در عرصه و آنالیز است. در فاز تئوریک بررسی منابع طب ‌ایرانی و در فاز کار در عرصه مصاحبه با بیماران و متخصصان جهت استخراج مفاهیم مرتبط با مزاج و سوءمزاج‌های ‌رحم انجام شد.
یافته ها: پس از آنالیز فاز 1 و 2 روش هیبرید، کرایتریای ماژور و مینور برای تشخیص مزاج رحم مطرح شد. سپس جلسات متعدد با حضور متخصصین طب سنتی برای طراحی پروتکل برگزار شد و پروتکل تشخیصی استاندارد برای مزاج و سوءمزاج گرم و سرد رحم ارائه شد.
نتیجه گیری: پروتکل ارائه‌‌شده گامی مهم در جهت همسو کردن روش‌های تشخیص و درمان متخصصین طب ‌ایرانی است و می‌تواند در اهداف تحقیقاتی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 9708 kb]   (955 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (31835 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی