Varvani Farahani P, Hekmatpou D, Jafari Manesh H, Matori pour P, Harorani M, Ranjbaran M. The Effect of the Tea Tree Oil and Lavender Extract on the Bacteria on the Hand of the Nurses. cmja. 2022; 11 (4)
URL:
http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-827-fa.html
وروانی فراهانی پوران، حکمت پو داود، جعفری منش هادی، مطوری پور پگاه، هرورانی مهدی، رنجبران مرضیه. مقایسه تاثیر روغن درخت چای و اسطوخودوس بر نمونه های باکتریایی دست پرستاران. فصلنامه طب مکمل. 1400; 11 (4)
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-827-fa.html
1- مربی، کارشناس ارشد پرستاری کودکان، دانشکدهی پرستاری ، گروه پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران. ، : mahfarahani313@gmail.com
2- استاد، دکترای پرستاری، دانشکدهی پرستاری ، گروه پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
3- مربی، کارشناسی ارشد پرستاری داخلی - جراحی، دانشکدهی پرستاری ، گروه پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
4- استادیار، دکترای پرستاری، دانشکدهی پرستاری ، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
5- کارشناس علوم آزمایشگاهی ، بیمارستان ولی عصر (عج)، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
چکیده: (220 مشاهده)
مقدمه: دست بعنوان یکی از مهمترین راه انتقال عامل عفونت مطرح است و تاکید زیادی در مورد بهداشت دست صورت گرفته است. در این راستا هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر روغن درخت چای و اسطوخودوس بر نمونه های باکتریایی دست پرستاران بود.
مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی است بر روی کلیه پرستاران شاغل در بخش های ICU انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان انتخاب شدند. بعد از تمایل افراد برای شرکت در مطالعه و کسب رضایت آگاهانه، پرسشنامه دموگرافیک و فرم کشت هم توسط کارشناس آزمایشگاه تکمیل شد. در مرحله مداخله، در روز اول در گروه آزمون اول، 2 قطره از روغن اسطوخودوس ، در روز دوم 2 قطره روغن درخت چای و در روز سوم 2 قطره آب مقطر بر روی کف دست پرستار ریخته و دست ها را به مدت 10 ثانیه ماساژ دادند.. سپس قبل و بعد از مداخله در هر گروه نمونه کشت گرفته شد. در این پژوهش از محیط کشت با محلول حاوی مصنوعی جامد آگاردار استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون کای اسکوئر، تی زوجی و ANOVA در سطح معنیداری (P<0/05) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: شایع ترین ارگانیسم جدا شده در ابتدای مطالعه عبارتند از استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (76/8%)، استافیلوکوکوس اورئوس (8/8%)، کلبسیلا (7/9%)، اشریشیاکولی (6/5%) بودند. استفاده از روغن اسطوخودوس و درخت چای در کاهش بار میکروبی کف دست تأثیر داشته است. ماساژ دست با روغن اسطوخودوس تأثیر کمتری در کاهش میکروبها داشته (P=0/003) ، اما روغن درخت چای سبب کاهش معنادارتر عوامل پاتوژن شده است (P=0/001).
نتیجه گیری: روغن اسطوخودوس و درخت چای باعث کاهش بار میکروبی دست پرستاران شد. به عبارت دیگر هر دو روش اثربخش بوده است. ولی میزان تاثیر روغن درخت چای بیشتر بود. لذا استفاده از آنها در شستشوی دست جهت از بین بردن باکتری های کف دست در بخش های ویژه توصیه می گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
گیاهان دارویی