1- مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران
2- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. ، azin_niazi65@yahoo.com
3- دپارتمان مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران
4- دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی مشهد، مشهد، ایران.
چکیده: (1788 مشاهده)
اهداف اختلال خواب مرتبط با یائسگی لزوماً میزان خواب را کاهش نمیدهد، بلکه به کیفیت خواب نیز لطمه میزند. محتملترین سازوکار اثر والرین بر خواب، اثرگذاری آن بر گیرندههای گاباست. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و جمعبندی نتایج کارآزماییهای بالینی انجامشده درباره تأثیر والرین بر اختلال خواب زنان یائسه به روش مرور سیستماتیک انجام شد.
روش ها در این مطالعه برای دستیابی به مقالات مرتبط از پایگاههای اطلاعاتی گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، اسکوپوس، ام باس، ساینس، کتابخانه کوهران، پابمد، ایران مدکس و پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی استفاده شد. کلیدواژهها بر اساس پیکو و برگرفته از MeSH انتخاب شدند. برای جستوجوی مقالات در منابع فارسی از کلیدواژه یائسگی، بیخوابی، کیفیت خواب، اختلالات خواب، والرین، داروهای گیاهی، کارآزمایی بالینی، طب مکمل و در منابع انگلیسی از کلیدواژههای Insomnia, Menopause, Valerian, Sleep Disorder, Herbal mMedicine, Complementary Medicine, Clinical Trial و همه ترکیبات احتمالی این کلمات با عملگرهای بولین OR و AND تا دسامبر سال 2021 ارزیابی شدند. جهت ارزیابی کیفیت مقالات از ابزار جداد استفاده شد.
یافته ها از بین 389 مقاله یافتهشده در جستوجوی اولیه، 6 مطالعه (با حجم نمونه 637 نفر) بررسی شدند. از این تعداد، 3 مطالعه به بررسی تأثیر والرین بر اختلال خواب، 2 مطالعه به بررسی تأثیر والرین بر کیفیت خواب و 1 مطالعه به بررسی تأثیر والرین بر حیطههای خواب زنان یائسه پرداختند.
نتیجه گیری والرین را میتوان به عنوان یک درمان مؤثر و ایمن برای اختلال خواب در زنان یائسه در نظر گرفت. مطالعات بیشتر برای ارائه شواهد علمی قویتر درباره بهترین دُز مؤثر، کمترین عوارض جانبی و امکان متاآنالیز پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
پرستاری و مامایی