دوره 12، شماره 3 - ( 9-1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 293-284 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad Qoliha F, Irandoust K, Taheri M, Nabilpour M. The Effect of Dry Cupping Therapy and Creatine Supplementation on Lactic Acid, Lactate Dehydrogenase and Creatine Kinase in Plasma Following Wingate Anaerobic Test in Male Handball Players. cmja 2022; 12 (3) :284-293
محمد ‌قلی‌ها فائزه، ایراندوست خدیجه، طاهری مرتضی، نبیل پور مقصود. تأثیر آزمایشی بادکش درمانی خشک و مکمل کراتین بر اسیدلاکتیک و لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز پلاسما به دنبال آزمون بی‌هوازی وینگیت در مردان هندبالیست. فصلنامه طب مکمل. 1401; 12 (3) :284-293

1- گروه تربیت‌بدنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران.
2- گروه تربیت‌بدنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران. ، parirandoust@gmail.com
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
اهداف ریکاوری بهینه می‌تواند در فواصل تمرین‌ها یا مسابقات از اُفت ظرفیت عملکردی ورزشکار جلوگیری کند. هدف از این پژوهش، تأثیر بادکش درمانی خشک و مکمل کراتین بر اسیدلاکتیک و لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز پلاسما به دنبال آزمون بی‌هوازی وینگیت در مردان هندبالیست بود.
روش ها در این مطالعه نیمه‌تجربی، 12 مرد جوان هندبالیست در 4 مرحله با آزمایش‌های مختلف شامل گروه‌های کنترل، بادکش، کراتین، بادکش همراه با کراتین در آزمایشگاه دانشگاه بین‌المللی قزوین آزمایش شدند. پس از اخذ رضایت‌نامه کتبی آگاهانه در همه مراحل قبل و بعد از اجرای آزمون وینگیت، فشار خون و ضربان قلب و ترکیب بدنی آزمودنی‌ها اندازه‌گیری شد. سپس آزمون وینگیت در 2 مرحله 30 ثانیه‌ای با استراحت 1 دقیقه بین ۲ اجرا سنجیده شد. مرحله خون‌گیری در گروه کنترل قبل و بعد از آزمون وینگیت انجام شد. در گروه بادکش بعد از آزمون، آزمودنی‌ها برای انجام بادکش آماده شدند و بعد از اتمام آن 5 میلی‌لیتر خون از آن‌ها گرفته شد. در مرحله کراتین خون‌گیری همانند مرحله پس‌آزمون گروه کنترل انجام شد، با این تفاوت که 3 روز قبل آزمون، آزمودنی‌ها به مقدار روزانه 20 گرم کراتین در 4 وعده 5 گرمی مصرف کرده بودند. در گروه بادکش به همراه کراتین شرایط آزمون همانند گروه بادکش و کراتین بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و با کمک آزمون آنالیز کوواریانس تحلیل شد.
یافته ها میانگین کراتین کیناز (12/81±165/24) در گروه بادکش و بادکش+کراتین کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل (12/81±110/62) دارد (0/004=P). میانگین لاکتات دهیدروژناز در گروه‌های کنترل (10/46±352/10)، بادکش (10/46±348/17)، کراتین (10/48±369/33) و بادکش+کراتین (10/46±356/06) اختلاف معناداری با هم ندارند (005/0 نتیجه گیری به نظر می‌رسد مکمل‌یاری کراتین همراه با بادکش خشک بتواند با کاهش کراتین کیناز در تسریع ریکاوری تأثیرات مثبتی داشته باشد. با این حال، تأثیر معناداری در فعالیت لاکتات دهیدروژناز دیده نشد.
متن کامل [PDF 4552 kb]   (623 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (761 مشاهده)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: طب سنتی