دوره 2، شماره 1 - ( 3-1391 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 125-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Narenji F, Bahmani Z, Mirzaeie R. Comparison of the effect of oxytocin IM injection and nipple stimulation on bleeding and length of third stage of delivery. cmja 2012; 2 (1) :119-125
نارنجی فرشته، بهمنی زهرا، میرزایی راضیه. مقایسه تاثیر تزریق اکسی توسین عضلانی و تحریک پستانی بر میزان خونریزی و طول مرحله سوم زایمان . فصلنامه طب مکمل. 1391; 2 (1) :119-125

1- دانشگاه علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران. ، narenji@arakmu.ac.ir
2- شبکه بهداشتی ورامین، دانشگاه شهید بهشتی.
3- بیمارستان شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام.

چکیده مقدمه: خونریزی بعد از زایمان یکی از علل عمده مرگ و میر مادران به خصوص در کشورهای در حال توسعه می‌باشد و تحریک پستانی به وسیله‌ گذاشتن نوزاد بر روی سینه مادر و مکیدن آن یک روش فیزیولوژیک و بدون هزینه و کارآمد در کاهش میزان خونریزی مرحله سوم زایمان می‌باشد. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی است که به منظور مقایسه تأثیر تزریق اکسی توسین عضلانی و تحریک پستانی بر طول مدت و میزان خونریزی مرحله سوم زایمان بر روی 150 زن باردار مراجعه کننده به زایشگاه طالقانی شهر اراک انجام گردیده است واحدهای مورد پژوهش از شکم اول تا چهارم با سن 35-18 سال بارداری ترم (42-38) هفته، تک قلو، سفالیک، عدم ماکروزومی جنین بود و نمونه‌ها به طور تصادفی در 3 گروه قرار داده شدند. در یک گروه بلافاصله پس از قطع بند ناف نوزاد و بستن بند ناف نوزاد بر روی سینه مادر گذاشته می‌شد و در گروه دیگر اکسی توسین به صورت عضلانی به مادر تزریق می‌شد. گروه سوم نیز دارویی دریافت نکرده اداره فیزیولوژیک شدند. سپس در سه گروه طول و میزان خونریزی مرحله سوم زایمان اندازه‌گیری و مورد تجریه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان دادند که میانگین سن در زنان باردار شرکت کننده در پژوهش95/4 ± 86/26سال بوده و اکثرا (46%) نخست‌زا، دارای تحصیلات سیکل (72%)، سن حاملگی 40 هفته (7/67%) و خانه‌دار (7/98%) می‌باشند. بر طبق آزمون کای دو مشخص گردید که توزیع سن، تعداد بارداری، تحصیلات، سن حاملگی، تعداد سقط جنین و شغل مادران باردار در سه گروه یکسان می‌باشد. همچنین یافته‌ها نشان دادند میانگین میزان خونریزی مرحله سوم زایمان به ترتیب از کم به زیاد در گروه اداره فیزیولوژیک 70/306±14/167، تحریک پستانی    79/329±71/219 و تزریق عضلانی 200/331±20/220 سی سی می‌باشد. اما طول مرحله سوم زایمان در گروه تزریق اکسی توسین 42/10±54/5 تقریباً با گروه تحریک پستانی 50/10±91/4 مشابه و کمتر از گروه اداره فیزیولوژیک بود هرچند ارتباط آماری معنی‌داری در یافته‌ها دیده نشد. نتیجه‌گیری: با وجود معنی‌دار نبودن نتایج این تحقیق به نظر می‌رسد مصرف اکسی توسین در کنترل خونریزی مرحله سوم زایمان سودمندی چندانی ندارد.