دوره 12، شماره 4 - ( 11-1401 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 59-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malekhoseini A, Rostamkhani M, Ahmadlou M, Abdi S, Abdi S. Comparison of the Effect of Aloe Vera Gel with Normal Saline on the Healing of Second-Degree Pressure Ulcers. cmja 2023; 12 (4) :50-59
ملک حسینی اعظم، رستم خانی محمد، احمدلو مجتبی، عبدی سینا، عبدی سیاوش. مقایسه اثر ژل آلوئه ورا با نرمالسالین بر بهبودی زخم فشاری درجه دو. فصلنامه طب مکمل. 1401; 12 (4) :50-59

1- گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی خمین، خمین، ایران ، Azam.malekhoseini@khomeinums.ac.ir
2- گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی خمین، خمین، ایران
3- مرکز آمار و تحقیقات، دانشکده آمار حیاتی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
4- گروه پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
مقدمه: امروزه زخم فشاری به یکی از معضلات جدی در درمان ومراقبت از بیماران تبدیل گردیده که علاوه بر به تعویق انداختن بهبودی بیمار، هزینه‌های زیادی را به بیمار و خانواده وی تحمیل می‌کند. این پژوهش با هدف مقایسه تأثیر پانسمان با ژل آلوئه ورا با نرمالسالین بر ترمیم زخم فشاری بیماران بستری در مراکز درمانی شهر اراک انجام شد.
روش کار: در این کارآزمایی بالینی تصادفی که در سال 1400 در بیمارستان‌های امیرالمؤمنین و ولی عصر (عج) اراک انجام شد. 60 بیمار با زخم فشاری درجه 2، انتخاب و پس از اخذ رضایت کتبی آگاهانه به روش تصادفی ساده به دو گروه آزمایش و کنترل (نرمالسالین) تقسیم شدند. گروه مداخله با ژل آلوئه ورا به قطر 5 میلی متر وگروه کنترل با نرمالسالین پانسمان شدند. پس از کسب رضایت نامه کتبی اگاهانه ازدو گروه، با استفاده از ابزار ارزیابی زخم بتس جنسن پارامترهای مربوط به زخم در روز اول، هفتم وپانزدهم مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 وآزمون آماری REMANOVA وکای دو آنالیز شدند.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار روز اول و پانزدهم ژل آلوئه ورا در گروه مداخله به ترتیب 518/0 ± 896/ 30 و 617/0± 658/13 و در گروه کنترل (نرمالسالین) به ترتیب 381/0± 329/31 و 584/0 ± 588/19 بود که تفاوت معنی دار در روز 15 داشتند (009/0 = P، 512/487 = F).
نتیجه گیری: پانسمان با ژل آلوئه ورا در مقایسه با پانسمان با نرمال سالین با عث تسریع بیشتر روند بهبودی زخم فشاری شد؛ لذا با توجه به عدم وجود عوارض جانبی، راحتی تهیه و کاربرد آسان ژل آلوئه ورا، مصرف آن می‌تواند در ترمیم زخم فشاری مفید باشد.
متن کامل [PDF 568 kb]   (703 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (946 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی