دوره 13، شماره 2 - ( 5-1402 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 72-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seydi F, Emadi F, Iranzadasl M, Hashem-Dabaghian F, Salehi M, Gholami-Fesharaki M. Types of Cough and Therapeutic Recommendations from the Perspective of Persian Medicine. cmja 2023; 13 (2) :61-72
صیدی فاطمه، عمادی فاطمه، ایرانزاد اصل مریم، هاشم دباغیان فتانه، صالحی محمد رضا، غلامی فشارکی محمد. انواع سرفه و درمانهای توصیه شده از دیدگاه طب ایرانی. فصلنامه طب مکمل. 1402; 13 (2) :61-72

1- دانشکده طب ایرانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات کارآزمایی طب سنتی و دانشکده طب ایرانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
3- گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران ، m.iranzad@shahed .ac.ir
4- موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
5- گروه بیماری‌های عفونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
6- گروه آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مقدمه: اگر چه درمانهای زیادی برای کاهش سرفه و عوارض ناشی از آن وجود دارد ولی همچنان سرفه یکی از شایعترین و آزاردهنده‌ترین مشکلات بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی است. از این جهت یافتن درمانهای مکمل برای حل این معضل مورد توجه شدید جامعه پزشکی می‌باشد. این مطالعه با هدف شناسایی انواع سرفه و توصیه‌های درمانی ساده و مؤثر حکمای طب ایرانی انجام گرفت.
روش کار: این پژوهش نوعی مطالعه مروری نقلی است که ابتدا کلید واژه‌های سُرفه و سُعال در کتب معتبر طب ایرانی با استفاده از نرم افزار جامع طب نسخه 5/1 مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی [نور] جستجو و پس از گردآوری، فیش برداری و کدگذاری مطالب, انواع سرفه و علائم تشخیصی هر کدام تعیین و درمانهای رایج حکما در ذیل هر نوع سرفه آورده شد. آنالیز داده‌ها به روش تحلیل محتوای جهت‌دار (directed content analysis) انجام شد. همچنین در ادامه تعدادی از توصیه‌های رایج حکما از منظر پزشکی نوین نیز مورد بحث قرار داده شد.
یافته‌ها: بر اساس نتایج این مطالعه از دیدگاه حکمای طب ایرانی انواع گوناگون سرفه، شامل سرفه‌های گرم و سرد با یا بدون ترشحات پشت حلقی، رطوبی (خلط دار)، خشک، سرفه ناشی از صدای بلند یا غبار و دود، سرفه ناشی از بثورات ریه, اورام، سرفه مشارکتی و سرفه اطفال می‌باشد که بر اساس علایم بالینی و شرح حال دقیق بیمار تشخیص داده می‌شود و بر اساس نوع سرفه درمان مناسب مانند غرغره، بخور، تمریخ، تکمید، نطول، ضماد، طبیخ، حجامت، زالو و فصد انجام می‌شود.
نتیجه گیری: با توجه به گستردگی درمان‌های ذکر شده برای انواع سرفه به نظر می‌رسد بهره‌گیری از نظرات حکمای طب ایرانی و توجه به نوع سرفه بتواند افق‌های جدیدی را بر روی پژوهشگران در جهت یافتن درمانهای مکمل باز کند.
واژه‌های کلیدی: سرفه، سُعال، درمان، طب ایرانی
متن کامل [PDF 448 kb]   (368 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (5678 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی