دوره 2، شماره 1 - ( 3-1391 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 118-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

farahani M, Rahzani K, mojtabaei M, Maleki Rad A, Sofian M. The Study of the Olive Oil Effect on the Second Degree Burn in the Experimental Mice. cmja 2012; 2 (1) :111-118
فرمهینی فراهانی مولود، راهزانی کبری، مجتبایی محدثه، ملکی‌راد علی‌اکبر، صوفیان معصومه. بررسی تأثیر روغن زیتون و کرم سیلور سولفادیازین و نرمال سالین بر سوختگی درجه دوم موش‌های آزمایشگاهی. فصلنامه طب مکمل. 1391; 2 (1) :111-118

1- مربی دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- استادیار دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3- دانشجوی طب مکمل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
4- استادیار دانشگاه پیام نور، گروه زیست شناسی، ایران ، Ak_malekirad@yahoo.com
5- دانشیار دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، مرکز تحقیقات سل و عفونی کودکان، اراک، ایران.

چکیده

مقدمه : سوختگی یکی از صدمات شایع است که سالیانه تعداد زیادی از افراد جامعه را مبتلا می‌کند و برای بهبود آن از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. زیتون از دیرباز به عنوان یکی از روش‌های درمانی استفاده می‌شده است. به همین منظور مطالعه‌ای جهت بررسی تأثیر روغن زیتون بر بهبود زخم ناشی از سوختگی صورت گرفت.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع تجربی ـ آزمایشگاهی بر روی 30 موش بالغ نر از نژاد ویستار صورت گرفت. ابتدا پس از بیهوشی موش‌ها در پهلوی بدن آنها سوختگی درجه دوم با آب جوش 100 درجه به مدت 3 ثانیه به قطر 5/2 سانتی‌متر ایجاد گردید. سپس موش‌ها به صورت تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند. در گروه اول از روغن زیتون، در گروه دوم از کرم سیلور سولفا دیازین 1% و در گروه سوم از نرمال سالین جهت درمان استفاده گردید. در هر سه گروه زمان بهبود کامل زخم سوختگی در چک لیست مربوطه ثبت شد و نتایج با استفاده از آزمون آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون آماری تحلیلی من‌ویتنی‌یو و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار زمان بهبود سوختگی در گروه اول 52/0 ± 63/13 و در گروه دوم 89/0 ± 25/11 و در گروه سوم 76/0 ± 75/17 روز بود. استفاده از آزمون یومن‌ویتنی‌ و کروسکال والیس اختلاف معنی‌داری را در بین گروه‌های A و B نسبت به C نشان داد. (05/0

نتیجه‌گیری: استفاده از روغن زیتون باعث تسریع در بهبودی زخم می‌گردد ولی در مقایسه با کرم سیلور سولفادیازین مدت زمان بیشتری را برای بهبودی می‌طلبد.