دوره 14، شماره 1 - ( 2-1403 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahrami S, Babaei N, Esmaeili Gouvarchin Ghaleh H, Mohajeri Borazjani J, Farzanehpour M. Evaluation of the Anti-inflammatory Effect of Aqueous Extract of Pistacia atlantica Gum in an Experimental Model of Ulcerative Colitis. cmja 2024; 14 (1) :1-9
بهرامی شبنم، بابایی ناهید، اسمعیلی گورچین قلعه هادی، مهاجری برازجانی ژاله، فرزانه پور مهدیه. بررسی اثرات ضدالتهابی عصاره‌ی آبی صمغ گیاه بنه در مدل تجربی کولیت اولسراتیو. فصلنامه طب مکمل. 1403; 14 (1) :1-9

1- دانشگاه ازاد اسلامی واحد بوشهر
2- دانشگاه ازاد اسلامی واحد بوشهر ، nahid.babaei@iau.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی بقیه االه
4- مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی کاربردی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج)، تهران، ایران
ﻣﻘﺪﻣﻪ: کولیت اولسراتیو نوعی بیماری التهابی مزمن روده است. داروهای سرکوب‌کننده‌ی سیستم ایمنی و انواع سالیسیلاتها موجب بهبود معیار فعالیت بیماری در افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو می‌شوند، اما مقاومتهای دارویی و عوارض داروهای مذکور محققان را به‌سمت طراحی مطالعات به‌منظور یافتن مکمل سوق میدهد. در این بین، ترکیبات طبیعی، به‌ویژه ترکیبات مشتق از گیاهان دارویی، جایگاه ویژهای را به‌عنوان مکمل به خود اختصاص داده است. این مطالعه به بررسی اثرات ضدالتهابی عصاره‌ی آبی صمغ گیاه بنه در مدل تجربی کولیت اولسراتیو می‌پردازد.
مواد و روش کار: در این مطالعه از 20 سر موش‌ نر نژاد BALB/c استفاده شد که به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول: سالم (کنترل منفی)؛ گروه دوم: کولیت بدون درمان (کنترل مثبت)؛ گروه سوم: درمان با عصاره‌ی آبی صمغ بنه؛ گروه چهارم: درمان با مزالازین. با استفاده از 100 میکرولیتر اسیداستیک 4درصد، کولیت اولسراتیو به‌صورت داخل‌رکتومی در همه‌ی گروه‌های درمانی به‌جز گروه کنترل منفی القا شد. برنامه‌ی درمانی در روز دهم پس از القای کولیت اولسراتیو و ظهور علائم بیماری شروع شد. یک هفته پس از آخرین درمان، موش‌ها آسان‌کشی شدند و پارامترهای مختلف، از جمله سطوح میلوپراکسیداز، نیتریک اکساید، اینترلوکین-1بتا، اینترلوکین-6، فاکتور نکروزدهنده‌ی تومور آلفا و ژن‌های با iNOS وCOX-2  ارزیابی شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که درمان با عصاره‌ی آبی صمغ گیاه بنه به‌طور معناداری موجب کاهش فعالیت میلوپراکسیداز (01/0P<)، نیتریک اکساید (05/0P<)، تکثیر سلول‌های طحالی (05/0P<) و بیان و تولید سایتوکاین‌های التهابی (01/0P< برای اینترلوکین-1بتا و 01/0P< برای اینترلوکین-6 و 01/0P< برای فاکتور نکروزدهنده‌ی تومور آلفا) نسبت به گروه کنترل مثبت (کولیت بدون درمان) می‌شوند.
نتیجه‌گیری: طبق نتایج مطالعه‌ی حاضر، به نظر می‌رسد که عصاره‌ی آبی صمغ بنه دارای ویژگی‌های ضدالتهابی مطلوبی است که می‌تواند معیار فعالیت بیماری و پارامترهای التهابی را در مدل تجربی کولیت اولسراتیو کاهش دهد؛ بنابراین، پس از انجام آزمایش‌های تکمیلی می‌تواند به‌عنوان مکمل درمانی به همراه داروهای مصرفی در درمان بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو به کار رود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی