دوره 2، شماره 1 - ( 3-1391 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 84-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bastani F, Sobhani M, Bozorgnejad M, Shamsikhani S, Haghani H. Effect of acupressure on severity of pain in women with multiple sclerosis (MS). . cmja 2012; 2 (1) :75-84
باستانی فریده، سبحانی مرضیه، بزرگ نژاد مهری، شمسی خانی سهیلا، حقانی حمید. بررسی تاثیر طب فشاری بر شدت درد زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. فصلنامه طب مکمل. 1391; 2 (1) :75-84

1- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.

چکیده مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس شایعترین بیماری نورولوژیکی است که بیشتر افراد زیر 30 سال را مبتلا می‌کند و در زنان شایع‌تر است. درد یک تجربه ناخوشایند در ام‌اس می‌باشد که می‌تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی گردد. طب فشاری، یک روش کم هزینه و غیرتهاجمی است که می‌تواند برای کنترل درد استفاده شود. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، تعیین تأثیر طب فشاری بر شدت درد زنان مبتلا به ام‌اس بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور بود که 100 زن، مبتلا به ام‌اس عضو انجمن ام‌اس تهران با توجه به معیارهای ورود وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابتدا شدت درد با استفاده از VAS در هر دو گروه اندازه‌گیری شد. سپس در گروه مداخله، طب فشاری بر روی نقاط ST36, SP6, LI4 به مدت سه دقیقه روی هر نقطه، انجام شد و به بیماران آموزش داده شد تا طب فشاری را خودشان به مدت دو هفته (دو بار در روز) انجام دهند و در گروه شاهد نیز آموزش مانند گروه مداخله بود فقط با این تفاوت که به جای فشار، لمس این نقاط به آنها آموزش داده شد. شدت درد بلافاصله، دو و چهار هفته پس از آخرین مداخله نیز سنجیده شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات شامل فرم اطلاعات فردی، VAS بود که داده‌ها توسط آمار توصیفی و استنباطی، نرم افزار SPSS نسخه 17 تحلیل شد. یافته‌ها: قبل از انجام مداخله، تفاوت معنادار آماری در شدت درد (16/0=p) بین دو گروه مداخله و شاهد وجود نداشت. بررسی نتایج بعد از مداخله نشان داد، شدت درد، بلافاصله، دو و چهار هفته پس از طب فشاری در گروه مداخله، در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت (به ترتیب(p=0/1) (p=0/02 وp=0/01 نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از طب فشاری در کاهش شدت درد در زنان مبتلا به ام‌اس مؤثر بوده است، لذا به عنوان درمان ایمن، ساده و ارزان پیشنهاد می‌شود.

واژه‌های کلیدی: مولتیپل اسکلروزیس، درد، طب فشاری