پیام خود را بنویسید
دوره 4، شماره 2 - ( 6-1393 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 844-831 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Matory P, Gholamy R, Dehghan M, Vanaki Z, shirazi M, Binaee N, et al . Efficacy of complementary therapies in reduction of chemotherapy induced nausea and vomiting in breast cancer patients: Systematic review. cmja 2014; 4 (2) :831-844
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-240-fa.html
مطوری پگاه، غلامی رویا، دهقان مجتبی، ونکی زهره، شیرازی مریم، بینایی نیلوفر، و همکاران.. اثربخشی درمان های مکمّل در درمان تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان: مروری نظام مند. فصلنامه طب مکمل. 1393; 4 (2) :831-844

URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-240-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی اراک
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
3- دانشگاه تربیت مدرس
4- ، Musarezaie@nm.mui.ac.ir
چکیده:   (10997 مشاهده)

  مقدمه: تهوع و استفراغ، شایع­ترین عارضۀ شیمی­درمانی در بیماران تحت شیمی­درمانی است که با وجود دریافت درمان­های دارویی، توسط 70% بیماران در 70% آنان تجربه می­شود. استفاده از درمان­های مکمّل جهت تخفیف این عوارض در این بیماران مطرح است اما ایمنی و تأثیرگذار بودن آن­ها به خوبی شناخته نشده است. این پژوهش با هدف بررسی میزان تأثیرگذاری انواع درمان­های مکمّل (غیردارویی) مورد استفاده در درمان تهوع و استفراغ ناشی از شیمی­درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شده است.

  مواد و روش­ها: با استفاده از کلیدواژه­های انتخاب­شده، جست­وجو در پایگاه­های اطلاعاتی Cochrane Library ، MEDLINE و EMBASE بر روی مطالعاتی که طی 10 سال گذشته (2003 تا 2013) به شکل کارآزمایی بالینی، تجربی و نیمه­تجربی انجام شده بودند، صورت گرفت. مقالات تهیه­شده بر اساس معیارهای ورود (چک لیست و امتیازات کسب­شده) مورد غربالگری قرار گرفتند؛ روایی و پایایی چک لیست، مورد بررسی قرار گرفت و تأیید شد.

  یافته­ها: از مجموع 1149 مقالۀ به دست آمده، در نهایت 5 مقاله با دارا بودن تمامی معیارهای ورود، مورد بررسی قرار گرفتند که 4 مقاله اثر طبّ فشاری / تحریک الکتریکی و 1 مقاله اثر ماساژ را بررسی کرده بودند. میانگین سنّی بیماران 57/50 بود. نتایج مطالعات در مورد تحریک الکتریکی و فشاری، در تأثیرگذاری بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی­درمانی در فاز حاد، ضد و نقیض بود. در مورد فاز تأخیری، تحریک الکتریکی و فشاری مؤثر نبود. ماساژ بر تهوع و استفراغ حاد به شکل معناداری مؤثر بود. از سه فاز تهوع و استفراغ ناشی از شیمی­درمانی تنها دو فاز حاد و تأخیری مورد بررسی قرار گرفته بود. رعایت به کارگیری گروه دارونما تنها در یک مطالعه رعایت شده بود.

  بحث و نتیجه­گیری: با توجه به ضد و نقیض بودن نتایج مطالعات در تأثیرگذاری درمان­های مکمّل بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی­درمانی، انجام پژوهش­های کارآزمایی بالینی وسیع­تر و متنوع­تر با روش کار قوی­تر (در نظرگرفتن گروه دارونما، حجم نمونۀ بالا، تخصیص تصادفی و...) پیشنهاد می­شود.

متن کامل [PDF 194 kb]   (6854 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب مکمل می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Complementary Medicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb