دوره 6، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 1409-1395 | برگشت به فهرست نسخه ها

Daryabeigi R, Abdolmohammadi L, Alimohammadi N, Ghazavi Z. The effectiveness of combination therapy Snyder and Islamic hope to improve the quality of life for people with burns: clinical tria. cmja 2016; 6 (1) :1395-1409
دریابیگی رضا، عبدالمحمدی لقمان، علیمحمدی نصراله، قضاوی زهرا. اثر بخشی امیددرمانی ترکیبی اسنایدر و اسلامی بر بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به سوختگی: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی. فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (1) :1395-1409

1- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- ، دکترای پرستاری، مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری و مامایی، دانشکده‌ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، alimohammadi@nm.mui.ac.ir

مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی تأثیر برنامه‌ی امید­درمانی گروهی (برنامه‌ی امیددرمانی اشنایدر به همراه امید در اسلام) بر کیفیت زندگی مبتلایان به سوختگی انجام شده است.

مواد و روش‌ها: پژوهش  به‌صورت کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1394، با روش نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. نمونه‌ها از بین مبتلایان به سوختگی شدید (25-60%) مراجعه‌کننده به بیمارستان امام موسی کاظم (ع) اصفهان انتخاب گردیدند. پس از دریافت رضایت‌نامه‌ی کتبی،  نمونه­ها به‌صورت تصادفی به دو گروه 25 نفره­ی آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون از 8 جلسه‌ی دوساعتی برنامه‌ی امیددرمانی و گروه کنترل از دو جلسه‌ی غیر اختصاصی بهره­مند شدند. داده‌های قبل، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله‌ با استفاده از چک‌لیست و پرسش‌نامه‌ی اختصاصی کیفیت زندگی بیماران سوختگی(Burn Specific Health Scale)جمع‌آوری  و با استفاده از آزمون‌های آماری کای اسکوئر، آنالیز واریانس مکرر و تی مستقل تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد؛ قبل از مداخله، میانگین نمره‌ی کیفیت زندگی بین دو گروه آزمون (16/02±155/3) و کنترل (14/6±156/8) اختلاف معنادار آماری  نداشت (0/37=p)  ولی بلافاصله بعد از پایان مداخله و همچنین یک ماه بعد ،  در گروه آزمون (9/5±176/9) به‌طور معناداری بیشتر از گروه کنترل (14/4± 156/9) بود و اختلاف معنی‌دار آماری وجود داشت (0/001< p). همچنین آزمون آنالیز واریانس مکرر نشان داد اثربخشی آن پس از یک ماه پایدار مانده است  (38 /0=p).

نتیجه‌گیری: امیددرمانی می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به سوختگی بیانجامد؛ بنابراین بهره‌گیری از این‌ روی­کرد در  کلیه بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن توصیه می‌گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی