مقدمه: اختلالات لیپیدی از مهمترین عواملی هستند که در ایجاد و پیشرفت ضایعات قلبی- عروقی نقش دارند. هدف از این مطالعه بررسی نقش و کاربرد اثر ترکیبی عسل و سرکهی سیب بر چربیهای خون بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی است.
روشها: این مطالعهیک کارآزمایی بالینی است که در بیمارستانهای آموزشی ولی عصر (عج) و امیرالمؤمنین (ع) شهرستان اراک انجام شد. نمونههای پژوهش 30 نفر بودند. از همهی آنها رضایتنامهی اخلاقی دریافت شد و به شیوهی تکگروهی قبل و بعد، تحت آزمون قرار گرفتند. ابتدا میزان چربیهای خون (کلسترول، تریگلیسیرید، LDL و HDL) آنها بررسی شد. سپس، 2 بار در روز در یک لیوان حاوی 200 سیسی آب، یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی و یک قاشق غذاخوری سرکهی سیب به آنها داده شد. بعد از 4 هفته سطح چربی خون آنها مجدداً ارزیابی شد و با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهی 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که بعد از مداخله، میانگین و انحراف معیار تریگلیسرید قبل و بعد، بهترتیب 42/9±164/56 و 79/8±314/13 بود، میانگین و انحراف معیار کلسترول قبل و بعد، بهترتیب 58/13± 256/8و 31/26±137/7بود و میانگین و انحراف معیار کلسترول LDL قبل و بعد، بهترتیب 48/6±185/4و 25/07±120/43 بود که در هر سه مورد، کاهش معناداری را بعد از مداخله نشان میدهد؛ ولی میانگین HDL قبل 10/6± 43/30و میانگین بعد آن 16/1±64/03بود که نشاندهندهی افزایش معنادار آن بعد از مداخله است (0/001p=).
نتیجهگیری: به نظر میرسد که اثر ترکیبی عسل و سرکهی سیب، نقش بسیار مؤثری در کاهش چربیهای مضر و افزایش چربی خوب در بیماران مبتلا به چربی خون بالا دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |