دوره 6، شماره 4 - ( 12-1395 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 1736-1729 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghods R, Hadinia J, Navabzadeh M. A case of portal vein thrombosis and its cure by Iranian traditional medicine. cmja 2017; 6 (4) :1729-1736
قدس روشنک، هادی نیا جواد، نواب زاده مریم. یک مورد ترومبوز ورید پورت و درمان آن با طبّ سنّتی ایران. فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (4) :1729-1736

1- ، متخصص طبّ سنّتی، موسسه‌ی مطالعات تاریخ پزشکی، طبّ اسلامی و مکمّل، دانشکده‌ی طبّ سنّتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- بیمارستان بوعلی بیرجند
3- ، موسسه‌ی مطالعات تاریخ پزشکی، طبّ اسلامی و مکمّل، دانشکده‌ی طبّ سنّتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، m_navab2008@yahoo.com

مقدمه: ترومبوز ورید پورت، یک عارضه‌ی نادر و ناتوان‌کننده است. شایع‌ترین علل زمینه‌ای آن پانکراتیت، بیماری‌های میلوپرولیفراتیو، کارسینوم کبدی و کمبود آنتی­کواگولان (ترومبوفیلی­ها) است و در بیمارانی که به هر دلیلی (مثلاً تالاسمی ماژور) اسپلنکتومی شده‌اند، دیده می‌شود. درمان ترومبوز ورید پورت، عمدتاً نگه‌دارنده است.

گزارش مورد: خانم 70 ساله‌ای بدون سابقه‌ی قبلی و یا فاکتور خطر، با درد شکمی و بی‌اشتهایی حاد مراجعه کرد. در بررسی بالینی و سونوگرافی و سی‌تی‌اسکن، تشخیص ترومبوز ورید پورت و ورید طحالی با گسترش به وریدهای مزانتریک داده شد. با توجه به عدم پاسخ به درمان‌های آنتی­کوآگولان رایج و نامناسب بودن شرایط، وی برای انجام جراحی، به کلینیک طبّ سنّتی ارجاع داده ‌شد. در بررسی اولیه برای ایشان تشخیص سده (انسداد) وریدی داده شد و تحت فصد و دارودرمانی طبّ سنّتی قرار گرفت و با این تدابیر، پس از 3 هفته علائم بیمار در سونوگرافی و بالین به‌طور کامل برطرف شد.

نتیجه‌گیری: با توجه به عوارض مخاطره‌آمیز ترومبوز ورید پورت و فقدان درمان قطعی برای آن، به نظر می‌رسد بتوان از قابلیت‌های درمانی طبّ سنّتی ایران در درمان ترومبوزهای وریدی بهره گرفت.

نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: طب سنتی